Home / Kim jesteśmy / Biuro prasowe / Dzień matki na co dzień - DANONE wspiera pracujące mamy

Dzień matki na co dzień - DANONE wspiera pracujące mamy

24/05/2018
DANONE spółki DANONE mama w pracy dzień mamy benefity polityka rodzicielska

Łączenie spełnionego macierzyństwa i rozwoju zawodowego jest możliwe. Dlatego pracujące mamy chętnie wybierają firmy, ułatwiające łączenie dwóch ważnych ról: rodzica i pracownika. Na takie rozwiązania stawia grupa spółek DANONE, wprowadzając międzynarodową politykę rodzicielstwa i od lat konsekwentnie tworząc przyjazne środowisko pracy dla młodych rodziców. Z udogodnień chętnie korzystają pracownicy firmy, w której ponad połowa menedżerów to kobiety -  większość z nich to również mamy.

DANONE w trosce o rodzinę

Grupa spółek DANONE od lat prowadzi liczne działania, wspierające pracujących rodziców. Kontynuacją tych działań jest niedawno ogłoszone zobowiązanie na rzecz równości i różnorodności w pracy oraz polityka rodzicielstwa, w myśl których wszyscy pracownicy, oprócz równego traktowania, mają zapewnione liczne udogodnienia ułatwiające łączenie życia rodzinnego z pracą. Pracownicy mogą liczyć na świadczenia materialne i niematerialne oraz różnego rodzaju udogodnienia związane z powrotem do pracy po urlopie macierzyńskim.

Wszyscy wiemy, że okres ciąży, narodzin i pierwszy rok życia dziecka jest dla każdego rodzica wyjątkowym czasem, ale też sporym wyzwaniem. Dlatego w DANONE tworzymy przyjazne środowisko pracy dla mam, oferując szeroki pakiet udogodnień. Dzięki temu mamy mogą realizować się zawodowo a nasza firma zyskuje zmotywowanych pracowników.- mówi Magda Dybska – Tabor, Dyrektor HR dla regionu: Polska, kraje bałtyckie i nordyckie (grupa spółek DANONE).

Spokój i bezpieczeństwo dla przyszłych mam

Adaptacja warunków pracy, elastyczne godziny pracy, w tym zmiana godzin rozpoczynania i kończenia pracy, umożliwienie pracy z domu, porady oraz opieka medyczna – to tylko wybrane udogodnienia, jakie grupa spółek DANONE oferuje przyszłym mamom. Wszystkie zatrudnione w firmie kobiety, niezależnie od stanowiska pracy, mają możliwość skorzystania z prywatnego porodu, wraz z opieką dedykowanej położnej  i znieczuleniem na życzenie rodzącej.  Ponadto, przez pierwszy rok po narodzinach dziecka, firma rozszerza prywatny pakiet medyczny na całą rodzinę. Nowy członek rodziny otrzymuje specjalny prezent, a świeżo upieczonemu tacie –niezależnie od dwóch dni urlopu okolicznościowego gwarantowanego przez prawo pracy – przysługuje jeszcze jeden dzień dodatkowego urlopu.

Mama w pracy – czyli o równowadze pomiędzy życiem prywatnym i zawodowym

Rozumiejąc, jak ważnym momentem w życiu każdego rodzica jest powrót do pracy, DANONE zapewnia przyjazne warunki pracy i oferuje liczne rozwiązania, mające na celu wspieranie mam w nowej dla nich sytuacji.  Dodatkowo, przez dwa miesiące po powrocie z urlopu macierzyńskiego, każdej mamie przysługuje 6-godzinny dzień pracy z utrzymaniem pełnego wynagrodzenia. DANONE daje również możliwość korzystania z elastycznych form pracy, co obejmuje: elastyczne godziny pracy, pracę z domu przez jeden dzień w tygodniu czy pracę w niepełnym wymiarze godzin.

Ceniony  pracodawca

Wszystkie firmy, tworzące grupę spółek DANONE realizują wspólną misję niesienia zdrowia poprzez żywność i kierują się podobnymi wartościami, co docenione i nagradzane zostało w licznych konkursach. Spółki DANONE mają na swoim koncie miedzy innymi takie nagrody, jak: tytuł najlepszego pracodawcy, tytuł jednego z najbardziej pożądanych pracodawców w branży FMCG, czy wyróżnienie w prestiżowym konkursie „Mama w pracy”. Największą jednak nagrodą dla firmy jest satysfakcja pracujących w niej mam.

Danone