Home / Kim jesteśmy / Biuro prasowe / Koncert Gwiazd Podziel się Posiłkiem w Białymstoku

Koncert Gwiazd Podziel się Posiłkiem w Białymstoku

20/08/2009
29 sierpnia w Białymstoku odbędzie się Koncert Gwiazd Podziel się Posiłkiem, który zainauguruje już 7. edycję programu Podziel się Posiłkiem – ogólnopolskiego przedsięwzięcia na rzecz walki z problemem niedożywienia wśród dzieci. Każdy koncert programu jest wydarzeniem niezwykłym. Twórcami jego sukcesu są nie tylko najpopularniejsze gwiazdy polskiej muzyki, ale również uczestnicy koncertu, którzy biorąc udział w zbiórce żywności, pomagają dzieciom.

Organizatorzy programu Podziel się Posiłkiem (firma Danone, Fundacja POLSAT i Banki Żywności – Partner Strategiczny) oraz Telewizja POLSAT - patron medialny, pragną tym koncertem zarówno podziękować dotychczasowym ofiarodawcom, jak i zachęcić wszystkich ludzi dobrej woli do udziału w kolejnych akcjach na rzecz potrzebujących dzieci. Biletem wstępu będzie, jak co roku, żywność (z długą datą ważności czyli cukier, ryż, olej, płatki śniadaniowe, dżemy itp.), którą uczestnicy koncertu przekażą wolontariuszom dyżurującym na koncercie.
Relacja z koncertu na żywo od godz. 20.00 w Telewizji POLSAT.

Na Koncercie Gwiazd wystąpią pierwszoligowi polscy artyści m.in.: Edyta Górniak, Justyna Steczkowska, Urszula, Anita Lipnicka & John Porter, Golec uOrkiestra, Video, Ewelina Flinta, Formacja Nieżywych Schabuff, Sasha Strunin, Paulla, a zapowiadać ich będą znani i lubiani: Krystyna Czubówna, Halina Mlynkova, Krzysztof Ibisz, Agnieszka Popielewicz, Maciej Dowbor i Maciej Rock.

Jedną z najważniejszych zasad Fundacji POLSAT jest pokazywanie Polakom, że dobroczyńcą może być  każdy z nas, a nie tylko osoby zamożne. Charytatywny Koncert Gwiazd i cały program Podziel się Posiłkiem doskonale wpisuje się w tę ideę. Zainteresowanie programem i skala udzielanej pomocy potwierdzają, jak wielki jest potencjał w naszym społeczeństwie i jak, w umiejętny sposób, można go wyzwolić. - mówi Barbara Trzeciak-Pietkiewicz, wiceprezes Fundacji POLSAT.

Dobroczynność na Podlasiu

Możliwość goszczenia Koncertu Gwiazd w Białymstoku jest dla nas bardzo ważna. Nasze miasto od lat stara się tworzyć warunki do rozwoju aktywności obywatelskiej i dobroczynności. Program Podziel się Posiłkiem stanowi inicjatywę, która daje możliwość bycia dobroczyńcą ogromnej rzeszy mieszkańców naszego miasta i całej Polski. W tym dniu, Białystok będzie polską stolicą dzielenia się z potrzebującymi! – podkreśla Tadeusz Truskolaski, Prezydent Miasta Białegostoku.

Od sierpnia do października każdy z nas będzie mógł pomóc, kupując w sklepie jogurty Danone oznaczone talerzykiem PsP. Część zysków ze sprzedaży tych produktów firma Danone przeznaczy na dożywianie polskich dzieci.
W ramach realizacji programu Podziel się Posiłkiem w dniach 25-26 września w wybranych sklepach na terenie całej Polski przeprowadzona zostanie zbiórka żywności. Dodatkowo w dniach 1-26 września zorganizowana zostanie internetowa zbiórka, prowadzona we współpracy z siecią sklepów Piotr i Paweł.

W województwie podlaskim w ramach Programu Grantowego Danone „Masz pomysł? Podziel się Posiłkiem!” dofinansowano sześć inicjatyw lokalnych.

Trudniejszy życiowy start

Niedożywienie to nie tylko problem związany z pogorszeniem stanu zdrowia dzieci i spowolnieniem rozwoju fizycznego. Głodne dzieci mają trudności w skoncentrowaniu się na lekcjach, co może powodować problemy w nauce, a w dłuższej perspektywie negatywnie wpłynąć na ich start życiowy. Dzieci niedożywione przychodzą wcześniej do kuchni i proszą o suchy chleb; (…) już o ósmej rano pytają o obiad – tak brzmią smutne słowa nauczycieli, którzy stykają się z problemem niedożywienia wśród dzieci.

Taka sytuacja w dużym stopniu wynika z biedy. W 2008 roku 24% Polaków dysponowało dziennie 11 zł na osobę. Suma ta musi wystarczyć na wszystko: mieszkanie, jedzenie, edukację, ubranie. Jeśli ma się tak mało pieniędzy na jedzenie, to z pewnością nie będzie ono zawierało odpowiednich wartości odżywczych. A to stanowi ogromny problem dla rozwoju naszych dzieci – mówi Przemek Pohrybieniuk, członek zarządu Danone.

Cała Polska dzieli się posiłkiem

Ogólnopolski program Podziel się Posiłkiem został zainicjowany siedem lat temu przez firmę Danone. Wkrótce współorganizatorem programu stała się Fundacja POLSAT, zaś Partnerem Strategicznym – Banki Żywności. Dzięki wspólnym wysiłkom, a przede wszystkim szerokiemu odzewowi społecznemu, do dzieci trafiło już ponad 8 milionów posiłków.  Celem programu na najbliższy rok jest ufundowanie dzieciom kolejnego miliona posiłków.

Z jednej strony staramy się rozwiązać problem niedożywionych dzieci, a z drugiej – mamy świadomość, że wiele żywności w Polsce się marnuje. Działania takie jak program Podziel się Posiłkiem uczą Polaków odpowiedzialności za racjonalne korzystanie z żywności. Dzięki indywidualnemu zaangażowaniu w akcje programu Polacy mają szansę spojrzenia na żywność w nowym kontekście i uświadomienia sobie znaczenia codziennych wyborów związanych z korzystaniem z produktów spożywczych. W ten sposób uzyskują szansę na współuczestnictwo w naprawie świata nawet poprzez decyzje podejmowane podczas codziennych zakupów – mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Program Podziel się Posiłkiem jest przykładem budowania społeczeństwa obywatelskiego, w którym w odpowiedzialność za rozwiązywanie problemów społecznych włączają się przedstawiciele biznesu, mediów oraz wszyscy obywatele.

W materiałach prasowych:

• Informacja o grantach w woj. podlaskim
  • Informacja o programie i organizatorach

Paulina Krajewska
Specjalista ds. Komunikacji i PR - Danone