Home / Kim jesteśmy / Biuro prasowe / Pasja i działanie w walce z niedożywieniem dzieci

Pasja i działanie w walce z niedożywieniem dzieci

27/08/2009

Rozpoczyna się 7. edycja programu społecznego Podziel się Posiłkiem, przedsięwzięcia, dzięki któremu w ostatnich latach do potrzebujących dzieci trafiło ponad 8 milionów posiłków. W tym roku organizatorzy pragną przekazać ich kolejny milion.

Skala problemu

Niedożywienie jest jednym z największych nierozwiązanych problemów społecznych w Polsce. Zgodnie z wynikami badań przeprowadzonych w szkołach podstawowych w br., aż 170 tysięcy polskich dzieci cierpi z powodu niedożywienia. Co piąte dziecko w Polsce jest żywione w nieprawidłowy sposób – to oznacza, że nie ma zapewnionych wszystkich posiłków, je zbyt mało lub jego dieta nie zawiera wszystkich niezbędnych składników.

W 2008 roku 24% Polaków dysponowało dziennie 11 zł na osobę.  Suma ta musiała wystarczyć na wszystko: mieszkanie, jedzenie, edukację, ubranie. Jeśli ma się tak mało pieniędzy na jedzenie, to z pewnością nie będzie ono zawierało odpowiednich wartości odżywczych, co stanowi ogromne zagrożenie dla rozwoju naszych dzieci – mówi Przemek Pohrybieniuk, członek zarządu Danone - inicjatora programu Podziel się Posiłkiem.

Zasada działania programu

Program Podziel się Posiłkiem, realizowany jest przez firmę Danone, Fundację POLSAT i Banki Żywności – Partnera Strategicznego. Celem 7. edycji jest przekazanie potrzebującym dzieciom kolejnego miliona posiłków oraz zainspirowanie lokalnych społeczności do działań na rzecz rozwiązania problemu w swoim otoczeniu.

Dzięki Programowi, bardzo łatwo można włączyć się w pomaganie niedożywionym dzieciom. Każdy, kto będzie chciał się do nas przyłączyć, będzie mógł to zrobić na wiele sposobów:

• kupić jogurty Danone w okresie sierpień-październik oznaczone talerzykiem Podziel się Posiłkiem. Tym samym, firma Danone przekaże część zysku, na dożywianie polskich dzieci,
• przyjść na Koncert Gwiazd w Białymstoku, na który symbolicznym biletem wstępu jest długoterminowa żywność,
• wziąć udział w Ogólnopolskiej Zbiórce Żywności organizowanej przez Banki Żywności we współpracy z Polską Organizacją Handlu i Dystrybucji w dniach 25-26 września w ponad 2000 sklepów w całej Polsce,
• kupić żywność w ramach Internetowej Zbiórki Żywności na stronie  www.piotripawel.pl  w dniach 1-26 września,
• zgłosić ciekawy projekt do Programu Grantowego Danone „Masz pomysł? Podziel się Posiłkiem!”, który miałby na celu walkę z niedożywieniem i edukację w obszarze prawidłowego żywienia na poziomie lokalnym. Zwycięzcy zostaną nagrodzeni sumą 5 tys. złotych na zrealizowanie swojej inicjatywy. Szczegółowe informacje dotyczące składania wniosków zostaną zamieszczone na stronie  www.podzielsieposilkiem.pl .

Z jednej strony staramy się rozwiązać problem niedożywionych dzieci, a z drugiej, mamy świadomość, że wiele żywności w Polsce się marnuje. Działania takie jak program Podziel się Posiłkiem uczą Polaków odpowiedzialności za racjonalne korzystanie z żywności. Dzięki indywidualnemu zaangażowaniu w akcje Programu Polacy mają szansę spojrzenia na żywność w nowym kontekście i uświadomienia sobie znaczenia codziennych wyborów związanych z korzystaniem z produktów spożywczych. W ten sposób uzyskują szansę na współuczestnictwo w naprawie świata nawet poprzez decyzje podejmowane podczas codziennych zakupów – mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Koncert Gwiazd

7. edycję programu Podziel się Posiłkiem zainauguruje Koncert Gwiazd. W tym roku będzie on miał miejsce 29 sierpnia o godz. 20.00 w Białymstoku. Na scenie zaprezentują się najlepsi polscy artyści, m.in.: Edyta Górniak, Justyna Steczkowska, Urszula, Anita Lipnicka & John Porter, Golec uOrkiestra, Video, Ewelina Flinta, Formacja Nieżywych Schabuff, Sasha Strunin, Paulla. Koncert poprowadzą znani i lubiani: Krystyna Czubówna, Halina Mlynkova, Krzysztof Ibisz, Agnieszka Popielewicz, Maciej Dowbor i Maciej Rock.

Organizatorzy programu Podziel się Posiłkiem: firma Danone i Fundacja POLSAT oraz Banki Żywności, będące Partnerem Strategicznym, jak również patron medialny – Telewizja POLSAT przygotowanym przez siebie koncertem pragną podziękować dotychczasowym ofiarodawcom. Mają zarazem nadzieję zachęcić nim wszystkich ludzi dobrej woli do udziału  w kolejnych akcjach na rzecz potrzebujących dzieci. Koncert transmitowany będzie w Telewizji POLSAT o godz. 20.00.

Jedną z najważniejszych zasad Fundacji POLSAT jest pokazywanie Polakom, że dobroczyńcą może być  każdy z nas, a nie tylko osoby zamożne. Charytatywny Koncert Gwiazd i cały program Podziel się Posiłkiem doskonale wpisuje się w tę ideę. Zainteresowanie programem
i skala udzielanej pomocy potwierdzają, jak wielki jest potencjał w naszym społeczeństwie i jak w umiejętny sposób można go wyzwolić - mówi Barbara Trzeciak-Pietkiewicz, wiceprezes Fundacji POLSAT.

Wyzwolenie tego potencjału zostało utrwalone na fotografiach, prezentowanych podczas konferencji prasowej w Warszawie, w dniu 27 sierpnia br. Zdjęcia obrazują radość najmłodszych, wysiłek wolontariuszy, wychowawców i rodziców. Ukazują ludzi wielkiego serca, ludzi, których pasja i działanie z każdym dniem przyczyniają się do rozwiązywania problemu niedożywienia dzieci w Polsce.

W materiałach prasowych:

• informacja o badaniach dot. niedożywienia dzieci w Polsce

Paulina Krajewska
Specjalista ds. Komunikacji i PR - Danone