Home / Kim jesteśmy / Biuro prasowe / Pożywny obiad za 2,50? Czy to możliwe?

Pożywny obiad za 2,50? Czy to możliwe?

30/01/2009

Niemożliwe staje się możliwe – jak skutecznie i mądrze dożywiać dzieci.

32 organizacje społeczne z całej Polski udowodnią, że można przygotować pożywny posiłek dla dzieci za jedynie 2,50 zł. Pieniądze na dożywianie i edukację żywieniową najmłodszych trafią do zwycięzców konkursu Masz pomysł? Podziel się Posiłkiem!

Warszawa, 30 stycznia 2009 roku

Niemożliwe staje się możliwe – jak skutecznie i mądrze dożywiać dzieci.

Rozstrzygnęliśmy konkurs na najlepsze projekty w ramach programu grantowego Danone „Masz pomysł? Podziel się Posiłkiem!”. W tym programie nie chodzi tylko o dawanie pieniędzy na jedzenie, ale o to, aby nauczyć dzieci samodzielności w ich przygotowywaniu, uświadomić, że posiłek jest ważny, że pełny brzuszek to nie zawsze dobrze odżywiony organizm.– przekonuje Przemek Pohrybieniuk, członek Zarządu firmy Danone, organizatora programu. Zwycięskie projekty umiejętnie łączą edukację żywieniową i mądre gospodarowanie pieniędzmi z praktycznym przygotowywaniem posiłków. W tym roku po raz pierwszy dofinansowanie objęło także projekty prowadzone w wakacje – dodaje Pohrybieniuk.

Celem programu grantowego „Masz pomysł? Podziel się posiłkiem!” jest nie tylko zmniejszenie problemu niedożywienia polskich dzieci, ale także edukacja w zakresie zdrowego odżywiania oraz, o czym nie należy zapominać - zmniejszenie skali wykluczenia społecznego – jednego z poważniejszych skutków niedożywienia.

Budzimy w nich marzenia, o tym, że do czegoś dojdą, kimś będą. Otwierają się na świat, dzięki pieniądzom i dzięki ludziom. To jest taka integracja - dzieci ośmielają się, że coś jest dla nich otwarte, że są ważne, że od nich dużo zależy, że są najważniejsze. Uczą się, biorą przepisy i zanoszą mamom. Część z nich pójdzie uczyć się zawodów kulinarnych – mówi pani Elżbieta Śmigielska z Gminnego Ośrodka Kultury w Małej Wsi, która rok temu otrzymała dofinansowanie na projekt swojej organizacji.

Pełna lista zwycięskich organizacji oraz wszelkie dodatkowe informacje są dostępne na stronie www.podzielsieposilkiem.pl

-------------

Wyboru najlepszych projektów dokonała Kapituła, w skład której weszły osoby mające na co dzień do czynienia z problemem niedożywiania dzieci – przedstawiciele organizacji pozarządowych, biznesu, instytucji naukowych. Najlepiej oceniane były projekty oparte o rzeczywistą diagnozę potrzeb, uwzględniające specyfikę miejsca, a także takie, które mogą być kontynuowane w przyszłości z udziałem lokalnych partnerów.

-------------

Program Grantowy Danone „Masz pomysł? Podziel się Posiłkiem!” jest częścią programu społecznego Podziel się Posiłkiem, realizowanego od 2003 roku. Organizatorami są firma Danone i Fundacja Polsat, a Partnerem Strategicznym Banki Żywności. Do tej pory w jego ramach do dzieci trafiło PONAD 7 MILIONÓW POSIŁKÓW.

Karolina Długosz
Koordynator Programu Podziel się Posiłkiem