100 lat temu w aptekach

Zdaniem niektórych badaczy jogurty znane są ludzkości od dawna – ich historia może sięgać ponoć nawet neolitu[1]! Jednak to na początku XX wieku te fermentowane produkty mleczne narodziły się na nowo i zaczęły zyskiwać coraz większą popularność we współczesnym świecie.

 Zobaczmy więc, jak wyglądała historia jogurtu.

Vintage neon_ Biblioteka zdjęć Danone

Witryna sklepu_© Biblioteka zdjęć Danone

Pierwsza fabryka Danone w Paryżu_© Biblioteka zdjęć Danone

Historia trwa

Prężny rozwój nauki w początkach XX wieku umożliwił dokładniejsze poznanie żywych kultur bakterii, a także udzielenie odpowiedzi na pytania o to, jakich dokładnie składników jogurty dostarczają organizmowi oraz jak wpływają one na stan naszego zdrowia i ogólne samopoczucie.

Myli się jednak ten, kto zakłada, że od powstania jogurtu w 1919 roku prace nad jego udoskonaleniem dobiegły końca. Przedsiębiorstwo założone przed ponad stu laty przez Isaaca Carasso nieustannie poszukuje przełomowych rozwiązań w zakresie tworzenia jeszcze lepszej żywności, a nowatorskość po dziś dzień traktuje jako nieodłączny element swego DNA.

P315

[1] Fisberg M, Machado R. History of yogurt and current patterns of consumption. Nutr Rev. 2015;73:4–7.

 

Aktualności