Jak powstaje jogurt
Samo powstanie jogurtu to naprawdę prosta historia – połączenie mleka i odpowiednich szczepów żywych kultur bakterii działa prawdziwą magię, zwaną fermentacją. To właśnie w tym procesie powstaje jogurt naturalny, zawierający pełnowartościowe białko i wapń. Jednak na jego smak i skład wpływają różne czynniki na różnych etapach powstawania produktu. Znaczenie ma choćby stan krów, których mleko dostarczane jest do produkcji jogurtu, a także zastosowane w trakcie jego wytwarzania procesy technologiczne.
Przyjrzyjmy się zatem, jak powstaje jogurt oraz jak Danone dba o to, by jakość i smak produktów mlecznych marki były zawsze na najwyższym poziomie.
Mleko spotyka żywe kultury bakterii...
Chcesz dowiedzieć się, jak przebiega proces fermentacji w nowoczesnym wydaniu?
Jeżeli tak, zapraszamy do zapoznania się z poniższą grafiką.
Dzięki niej dowiesz się, jakie etapy przechodzi nasz cenny surowiec -
pochodzące z gospodarstw stawiających na rolnictwo regeneratywne mleko –
zanim stanie się smacznym jogurtem.
... i wyrusza w drogę do Twojej lodówki
O jakość naszych produktów dbamy na każdym etapie produkcji – od pola, poprzez proces w zakładzie produkcyjnym do momentu pakowania gotowego produktu do opakowania. Istotne jest dla nas również to, co dzieje się później – w drodze pomiędzy naszą fabryką a Twoim domem.
Jakość, a szczególnie zachowanie wymaganego ciągu chłodniczego, monitorujemy w procesach transportu, magazynowania, a także na półce sklepowej.