Nutri-Score

Nutri-Score is an FOP (Front of Pack) food labeling system based on a scientific method of assessing the nutritional value of products.

It is effective because it provides consumers with an overall assessment of the nutritional value of a product by means of a simple 5-letter code and corresponding colors.

Support for Nutri-Score system and its gradual implementation on Danone products reflects our commitment to promote proper nutrition and informed food choices.

Nutri-Score is needed by consumers

According to the report Planet. Health. The future as many as 12 million Poles suffer from diet-related diseases and improper nutrition causes 80 diseases.

The right choice of products in the store is one of the important aspects of proper nutrition. Nutri-Score, by showing the nutritional value of a given product in the diet, enables consumers to make correct nutritional choices in a simple way. #ProsteWybory.

P2293

Nutri-Score can appear on foods that have nutritional information on their packaging. However, it cannot be placed on food for special purposes - for infants, young children and ill people - and on products that do not have information on the nutrient content on their packaging.

Calculation of Nutri-Score step by step

1. Determining the scores for the content of the ingredients

Depending on the content of the ingredients Nutri-Score system assigns points:

  • From 0 to 10 points to ingredients that should be limited in the diet such as energy, sugars, saturated fat, and sodium derived from salt

  • From 0 to 5 points to beneficial ingredients that need to be promoted, such as fruit, vegetables, nuts, dietary fiber, and protein.

Most food products have the same ranges and calculation methods. Exceptions apply to: drinks, fats and oils, and cheeses.

2. Calculation of the score on the Rayner scale

Once you have determined the number of points to be assigned for energy, saturated fat, protein, fiber, and other nutritional value for the product, add the points for the ingredients to be reduced and subtract the sum of the points for the beneficial ingredients from them as follows:

TOTAL POINTS OF INGREDIENTS FOR LIMITATION ENERGY VALUE + SATURATED FATS + SUGARS + SODIUM-TOTAL POINTS FOR POSITIVE INGREDIENTS % VEGETABLES / FRUITS / NUTS + FIBER + PROTEIN=RAYNER’S SCORE

 3. Classification of the result in Nutri-Score system

Depending on the number of points the product receives for the content of individual ingredients, the total score is from -15 to +40 points on the Rayner scale. Based on this result, the product is classified into one of five value classes: A to E..

The lower the Rayner's score, Nutri-Score indicates higher nutritional value of the product.

Support for Nutri-Score system

Nutri-Score in the world is recommended by consumer NGOs and the World Health Organization (WHO Europe).

In Poland, it also received positive opinions from institutions considering it in terms of nutrition and value for consumers - opinions on it can be found at www.nutriscore.pl.

At Danone, we support the correct food choices of Poles and we want to make it easier for consumers to make them. In line with our mission, we believe that nutrition should be considered in the broadest sense of the word. That is why we support all initiatives aimed at better informing consumers about the nutritional properties of food products. Moreover, by constantly listening to the changing needs of consumers, we want to strengthen the transparency and credibility of our products.

 More about the activities in the area of shaping the right food choices of Poles and Danone's impact on the Polish economy, was told by Marek Sumiła, Danone's Poland and Baltic Countries Market Director during the Made in Poland conference.

Najczęściej zadawane pytania!

Wprowadzacie Nutri-Score na swoich najlepszych produktach. Jaką ocenę ma np. Fantasia?

Większość smaków jogurtów Fantasia to C. Trzy smaki tej marki są oznaczone jako D – to typowo przyjemnościowe warianty. 

Szeroka rozpiętość oceny produktów w skali Nutri-Score nie jest powodem do niepokoju. To pokazuje, że w naszym portfolio są produkty, które powinny stanowić podstawę diety, jak również produkty z kategorii tzw. „przyjemnościowych”, które powinniśmy spożywać w mniejszej ilości lub rzadziej. Oceny D i E nie świadczą na niekorzyść danego produktu, a oznaczają jedynie, że powinny być one spożywane z umiarem.

Każdy produkt, niezależnie od oceny w systemie Nutri-Score może mieć swoje miejsce w diecie. Co więcej wybrany świadomie, może przyczynić się do lepszego zbilansowania diety, czyli dostarczania składników w odpowiedniej ilości i proporcji.

Kto sprawdza czy umieszczacie odpowiednie oznaczenie na Waszych produktach?

Wprowadzając Nutri-Score zobowiązujemy się do stosowania konkretnych wytycznych i prowadzenia obliczeń zgodnie z określonymi zasadami. Jako firma, dla której transparentność i otwartość w kontaktach z konsumentami jest jednym z najważniejszych priorytetów gwarantujemy, że wnikliwie obliczamy ocenę dla każdego produktu, na którym umieszczamy oznaczenie Nutri-Score.  Dodatkowo jesteśmy zobowiązani do zgłaszania każdego produktu, na którym umieszczamy symbol Nutri-Score, do Sante Publique – zgodnie z warunkami korzystania ze znaku.

Czy Nutri-Score mówi mi jakie jest rekomendowane spożycie danego produktu przez osobę dorosłą?

Rekomendacje dotyczące referencyjnych wartości spożycia odnoszą się do spożycia składników odżywczych, a nie poszczególnych produktów. Informuje o tym oznaczenie RWS (Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) widoczne w tabeli wartości odżywczych na opakowaniu produktu.

Nutri-Score jest oceną wartości żywieniowej produktu. Oznaczenie Nutri-Score ma na celu pokazywać wartość produktów w diecie i zalecaną częstotliwość ich spożycia. System wskazuje, które produkty spożywcze mają wysoką wartość odżywczą, a które powinny być ograniczane w codziennej diecie. Spożycie pierwszych warto promować - to produkty, po które warto sięgać częściej lub w większej ilości, ponieważ są bardzo ważne w diecie i mogą stanowić jej podstawę. Spożycie drugich należy ograniczać, czyli spożywać w mniejszej ilości lub rzadziej. To nie oznacza jednak, że należy takie produkty z diety wykluczać. Warto pamiętać, że w prawidłowo zbilansowanym jadłospisie znajdują się produkty ze wszystkich grup produktów.

Dzięki tym wskazówkom Nutri-Score umożliwia dokonywanie prawidłowych wyborów żywieniowych, za sprawą których dieta każdego z nas może być lepiej zbilansowana.

Czym Nutri-Score różni się od innych tego typu oznaczeń np. RWS czy tzw. sygnalizacja świetlna? Dlaczego uważacie, że jest najlepszy ze wszystkich dostępnych?

Badania konsumenckie wykazały, że w porównaniu z innymi systemami Nutri-Score jest  najlepiej rozumiany przez konsumentów i najbardziej pomaga w wyborze wartościowych produktów. W porównaniu do innych systemów, Nutri-Score ocenia wszystkie składniki zawarte w produkcie jako całość, a nie każdy z osobna. Nutri-Score dostarcza pogłębionych informacji poprzez dodanie ogólnej oceny wartości żywieniowej produktu. Oznaczenie jest gotową interpretacją informacji zawartych na etykiecie, a nie ich powtórzeniem w innej formie jak w przypadku innych systemów. Dodatkowo system Nutri-Score jest obliczany na podstawie 100 g bądź 100 ml produktu, a nie w oparciu o porcję. To oznacza, że oceniamy zawsze tę samą ilość produktu i dzięki temu istnieje możliwość bezpośredniego porównywania produktów ze sobą

Co więcej, Nutri-Score promuje pozytywną wizję żywienia. Opiera się na równoważeniu wartości odżywczych: limitowaniu w diecie składników o niskiej wartości odżywczej oraz zachęcaniu do spożywania jak największej ilości składników wartościowych. Ta cecha również wyróżnia Nutri-Score od innych systemów, które wskazują jedynie na ograniczanie spożycia poszczególnych składników. To właśnie zrównoważona dieta jest kluczem do zdrowego stylu życia.

Na poziomie europejskim toczą się właśnie dyskusje na temat systemów znakowania produktów spożywczych. Dlaczego wprowadzacie Nutri-Score, skoro nie wiecie co zadecyduje Unia Europejska?

System Nutri-Score oceniany jest jako najlepszy, spośród obecnie dostępnych na rynku, systemów znakowania żywności  – dostarcza konsumentom informacji, które są efektem badań naukowych, jest obiektywny, a także pozytywnie oceniony przez instytucje opiniotwórcze, środowiska naukowe i samych konsumentów. W Polsce, aż 91% badanych konsumentów wskazuje, że Nutri-Score jest pomocny przy dokonywaniu zakupów oraz 90% badanych konsumentów uważa, że Nutri-Score jest łatwy do zrozumienia.

Nieustannie obserwujemy sytuację na rynku oraz rozmowy, które toczą się na poziomie Unii Europejskiej. Jednocześnie wierzymy, że nie należy czekać, trzeba działać już, ponieważ, jak wynika z raportu Planeta. Zdrowie. Przyszłość. spółek DANONE, aż 12 mln Polaków cierpi na choroby dietozależne, a niewłaściwe odżywianie może powodować aż do 80 chorób. Międzynarodowa Organizacja Zdrowia WHO Europe uznała system Nutri-Score za jeden z ważnych elementów strategii walki z chorobami dietozależnymi, który pomaga konsumentom w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących wartości odżywczej ich zakupów.

Dlaczego cukry obliczane są jako negatywne składniki, przecież ich potrzebujemy?!

Węglowodany, w tym cukry, podobnie jak inne składniki żywności są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywane w ilości odpowiadającej zapotrzebowaniu organizmu nie są składnikiem niekorzystnym. Niekorzystnie wpływa jednak spożycie każdego składnika w ilości nadmiarowej, czyli powyżej zapotrzebowania organizmu. W przypadku cukrów nadmiarowe spożycie tego składnika jest jedną z najczęściej wskazywanych przyczyn chorób dietozależnych, dlatego tak ważne jest ograniczanie ich spożycia.

W systemie Nutri-Score produkty spożywcze są różnicowane pod względem zawartości wszystkich składników, w tym również tych, które należy ograniczać w codziennej diecie. W obliczeniu mającym wpływ na końcową ocenę określono progi zawartości wszystkich składników. Na końcową ocenę Nutri-Score w dużym stopniu ma wpływ wysoka zawartość składników, których ilość należy ograniczać, a do takich, zalicza się cukry.

Nutri-Score nie wyklucza produktów oraz składników odżywczych z diety. Oznaczenie Nutri-Score wskazuje jedynie, że produkty i składniki będące źródłem cukrów należy spożywać rzadziej lub w mniejszej ilości.

* Julia, C., Peneau, S., Buscail, C. et al. (2017). Perception of different formats of front-of-pack nutrition labels according to sociodemographic, lifestyle and dietary factors in a French population: cross-sectional study among the NutriNet-Sante cohort participants. BMJ Open 2017; 7.

Aktualności