Nutri-Score
Nutri-Score to system znakowania żywności FOP (ang. Front of Pack - z przodu opakowania), oparty na naukowej metodzie oceny wartości odżywczej produktów.
Jest skuteczny, ponieważ za pomocą prostego kodu składającego się z 5 liter i odpowiadających im kolorów, przekazuje on konsumentom całościową ocenę wartości żywieniowej danego produktu.
Wsparcie systemu Nutri-Score i stopniowe wdrażanie go na produktach Danone
odzwierciedla nasze zaangażowanie w promowanie prawidłowego odżywiania i świadomych wyborów żywieniowych.
Nutri-Score jest potrzebny konsumentom
Jak wynika z raportu Planeta. Zdrowie. Przyszłość aż 12 mln Polaków cierpi na choroby dietozależne, a niewłaściwe odżywianie powoduje 80 chorób.
Właściwy wybór produktów w sklepie to jeden z ważnych aspektów odpowiedniego żywienia. Nutri-Score, pokazując wartość żywieniową danego produktu w diecie, umożliwia konsumentom dokonywanie prawidłowych wyborów żywieniowych w prosty sposób #ProsteWybory.

Nutri-Score może pojawić się na produktach spożywczych, które posiadają na swoim opakowaniu informację żywieniową. Nie można go umieszczać natomiast na żywności specjalnego przeznaczenia - dla niemowląt i małych dzieci oraz osób chorych - oraz na produktach, które nie mają na opakowaniu informacji o zawartości składników odżywczych.
Czym wyróżnia się system Nutri-Score?
Nutri-Score jest kompleksowym i skutecznym systemem – jest oceniony pozytywnie przez instytucje opiniotwórcze (Międzynarodową Organizację Zdrowia WHO Europe, ruch konsumencki UFC Que Choisir (Francja), organizację non-profit promującą ochronę konsumentów TestAchats (Belgia), Europejską Organizację Konsumentów BEUC, Europejską Organizację Konsumencką Foodwatch) oraz samych konsumentów*, jako system, który ułatwia podejmowanie świadomych wyborów żywieniowych w oparciu o uproszczone informacje.

Został opracowany przez francuski akademicki zespół epidemiologów żywieniowych, opiera się na punktacji Raynera zatwierdzonej przez Brytyjską Agencję Standardów Żywności UK FSA i jest potwierdzony w badaniach epidemiologicznych.
Dostarcza konsumentom informacji, które są efektem badań naukowych.

Dzięki temu Nutri-Scoreobiektywnie informuje konsumentów o wartości odżywczej produktu. W rezultacie pomaga dostosować odpowiednie spożycie produktu względem zapotrzebowania (liczba porcji i częstotliwość).
Opiera się na 100 g / 100 ml produktu, nie na porcji.

Idea Nutri-Score opiera się na równoważeniu wartości odżywczych: limitowaniu w diecie składników o niskiej wartości odżywczej oraz zachęcaniu do spożywania jak największej ilości składników wartościowych.
Promuje pozytywną wizję żywienia.

Nutri-Score wykracza poza powtórzenie informacji z opakowania, takich jak lista składników i tabela wartości odżywczych. Dostarcza pogłębionych informacji poprzez dodanie oceny zawartości składników odżywczych, a tym samym ogólnej oceny wartości żywieniowej produktu.
Jest gotową interpretacją informacji zawartych na etykiecie.

Nutri-Score pozwala na obiektywne odróżnianie produktów pomiędzy kategoriami żywności i w ich obrębie.
Jest obiektywny.

Nutri-Score jest stosowany w wielu krajach i jak pokazują przeprowadzone badania konsumenckie jest zrozumiały dla konsumentów.
Jest uniwersalny.
Obliczenie wyniku Nutri-Score, krok po kroku
1. Określenie punktacji za zawartość składników
W zależności od zawartości składników system Nutri-Score przypisuje punkty:
- Od 0 do 10 pkt. za składniki, których ilość w diecie należy ograniczać, takie jak: energia, cukry, tłuszcze nasycone i sód pochodzący z soli.
- Od 0 do 5 pkt. za składniki korzystne, których spożycie należy promować, takie jak owoce, warzywa, orzechy, błonnik pokarmowy i białko.
Większość produktów spożywczych ma takie same zakresy i metody kalkulacji. Wyjątki dotyczą: napojów, tłuszczów i olejów oraz serów.
2. Obliczenie punktacji w skali Rayner'a
Po ustaleniu ile punktów należy przyznać za energię, tłuszcze nasycone, białko, błonnik i inne składniki wpływające na wartość odżywczą produktu, należy zsumować punkty za składniki do ograniczenia i odjąć od nich zsumowane punkty za składniki korzystne, zgodnie z poniższym wzorem:
SUMA PUNKTÓW SKŁADNIKÓW DO OGRANICZENIA WARTOŚĆ ENERGETYCZNA + TŁUSZCZE NASYCONE + CUKRY + SÓD | - | SUMA PUNKTÓW SKŁADNIKÓW POZYTYWNYCH % WARZYWA/OWOCE/ORZECHY + BŁONNIK + BIAŁKO | = | PUNKTACJA RAYNER’A |
3. Klasyfikacja wyniku w systemie Nutri-Score
W zależności od ilości punktów, jakie żywność otrzymuje za zawartość poszczególnych składników, łączny wynik wynosi od -15 do +40 punktów w skali Rayner’a. Na podstawie tego wyniku produkt klasyfikuje się do jednej z pięciu klas wartości: od A do E.
Im niższy jest wynik w skali Rayner’a, tym ocena Nutri-Score wskazuje na wyższa wartość żywieniową produktu.
Wsparcie dla systemu Nutri-Score
Nutri-Score na świecie jest rekomendowany przez organizacje pozarządowe ds. konsumentów oraz Międzynarodową Organizację Zdrowia (WHO Europe).
W Polsce także uzyskał pozytywne opinie instytucji rozpatrujących go pod katem żywieniowym i konsumenckim -
opinie na jego temat, można znaleźć na stronie www.nutriscore.pl.
Zachęcamy również do pobrania i zapoznania się z
broszurą informacyjną o Nutri-Score.
W DANONE wspieramy prawidłowe wybory żywieniowe Polaków i chcemy ułatwić konsumentom ich dokonywanie. Zgodnie z naszą misją wierzymy, że żywienie należy rozpatrywać w najszerszym tego słowa znaczeniu. Właśnie dlatego popieramy wszystkie inicjatywy mające na celu lepsze informowanie konsumentów o właściwościach odżywczych produktów żywieniowych. Ponad to, wsłuchując się nieustannie w zmieniające się potrzeby konsumentów, pragniemy wzmocnić transparentność i wiarygodność naszych produktów.
Więcej na temat działań działań w obszarze kształtowania właściwych wyborów żywieniowych Polaków oraz wpływu Danone na polską gospodarkę, opowiedział Marek Sumiła, Dyrektor Rynku Polska i Kraje Bałtyckie Danone podczas konferencji Made in Poland.
* Julia, C., Peneau, S., Buscail, C. et al. (2017). Perception of different formats of front-of-pack nutrition labels according to sociodemographic, lifestyle and dietary factors in a French population: cross-sectional study among the NutriNet-Sante cohort participants. BMJ Open 2017; 7.