Nutri-Score

Nutri-Score to system znakowania żywności FOP (ang. Front of Pack - z przodu opakowania), oparty na naukowej metodzie oceny wartości odżywczej produktów.
Jest skuteczny, ponieważ za pomocą prostego kodu składającego się z 5 liter i odpowiadających im kolorów, przekazuje on konsumentom całościową ocenę wartości żywieniowej danego produktu.

Wsparcie systemu Nutri-Score i stopniowe wdrażanie go na produktach Danone
odzwierciedla nasze zaangażowanie w promowanie prawidłowego odżywiania i świadomych wyborów żywieniowych.

Nutri-Score jest potrzebny konsumentom

Jak wynika z raportu Planeta. Zdrowie. Przyszłość aż 12 mln Polaków cierpi na choroby dietozależne, a niewłaściwe odżywianie powoduje 80 chorób.

Właściwy wybór produktów w sklepie to jeden z ważnych aspektów odpowiedniego żywienia. Nutri-Score, pokazując wartość żywieniową danego produktu w diecie, umożliwia konsumentom dokonywanie prawidłowych wyborów żywieniowych w prosty sposób #ProsteWybory. 

P2293

Nutri-Score może pojawić się na produktach spożywczych, które posiadają na swoim opakowaniu informację żywieniową. Nie można go umieszczać natomiast na żywności specjalnego przeznaczenia - dla niemowląt i małych dzieci oraz osób chorych - oraz na produktach, które nie mają na opakowaniu informacji o zawartości składników odżywczych. 

Obliczenie wyniku Nutri-Score, krok po kroku

1. Określenie punktacji za zawartość składników

W zależności od zawartości składników system Nutri-Score przypisuje punkty:

  • Od 0 do 10 pkt. za składniki, których ilość w diecie należy ograniczać, takie jak: energia, cukry, tłuszcze nasycone i sód pochodzący z soli.

  • Od 0 do 5 pkt. za składniki korzystne, których spożycie należy promować, takie jak owoce, warzywa, orzechy, błonnik pokarmowy i białko.

Większość produktów spożywczych ma takie same zakresy i metody kalkulacji. Wyjątki dotyczą: napojów, tłuszczów i olejów oraz serów.

2. Obliczenie punktacji w skali Rayner'a

Po ustaleniu ile punktów należy przyznać za energię, tłuszcze nasycone, białko, błonnik i inne składniki wpływające na wartość odżywczą produktu, należy zsumować punkty za składniki do ograniczenia i odjąć od nich zsumowane punkty za składniki korzystne, zgodnie z poniższym wzorem:

SUMA PUNKTÓW
SKŁADNIKÓW
DO OGRANICZENIA
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA +
TŁUSZCZE NASYCONE + CUKRY + SÓD
-SUMA PUNKTÓW
SKŁADNIKÓW
POZYTYWNYCH 
% WARZYWA/OWOCE/ORZECHY + BŁONNIK + BIAŁKO
=PUNKTACJA
RAYNER’A

 3. Klasyfikacja wyniku w systemie Nutri-Score

W zależności od ilości punktów, jakie żywność otrzymuje za zawartość poszczególnych składników, łączny wynik wynosi od -15 do +40 punktów w skali Rayner’a. Na podstawie tego wyniku produkt klasyfikuje się do jednej z pięciu klas wartości: od A do E.

Im niższy jest wynik w skali Rayner’a, tym ocena Nutri-Score wskazuje na wyższa wartość żywieniową produktu.

Wsparcie dla systemu Nutri-Score

Nutri-Score na świecie jest rekomendowany przez organizacje pozarządowe ds. konsumentów oraz Międzynarodową Organizację Zdrowia (WHO Europe).
W Polsce także uzyskał pozytywne opinie instytucji rozpatrujących go pod katem żywieniowym i konsumenckim -
opinie na jego temat, można znaleźć na stronie www.nutriscore.pl.

Zachęcamy również do pobrania i zapoznania się z
broszurą informacyjną o Nutri-Score

W DANONE wspieramy prawidłowe wybory żywieniowe Polaków i chcemy ułatwić konsumentom ich dokonywanie. Zgodnie z naszą misją wierzymy, że żywienie należy rozpatrywać w najszerszym tego słowa znaczeniu. Właśnie dlatego popieramy wszystkie inicjatywy mające na celu lepsze informowanie konsumentów o właściwościach odżywczych produktów żywieniowych. Ponad to, wsłuchując się nieustannie w zmieniające się potrzeby konsumentów, pragniemy wzmocnić transparentność i wiarygodność naszych produktów.

Więcej na temat działań działań w obszarze kształtowania właściwych wyborów żywieniowych Polaków oraz wpływu Danone na polską gospodarkę, opowiedział Marek Sumiła, Dyrektor Rynku Polska i Kraje Bałtyckie Danone podczas konferencji Made in Poland

* Julia, C., Peneau, S., Buscail, C. et al. (2017). Perception of different formats of front-of-pack nutrition labels according to sociodemographic, lifestyle and dietary factors in a French population: cross-sectional study among the NutriNet-Sante cohort participants. BMJ Open 2017; 7.

Aktualności