Spożywanie jogurtów niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Czemu? Ponieważ są wartościowym źródłem cennych składników odżywczych – w tym białka i wapnia, a także zawierają inne składniki mineralne i witaminy. Zawierają również probiotyczne bakterie jogurtowe, czyli żywe mikroorganizmy, które – kiedy są przyjmowane w odpowiedniej ilości – przynoszą korzyści zdrowotne. Żywe kultury jogurtowe poprawiają  trawienie zawartej w produkcie laktozy, co jest szczególnie ważne dla osób mających z tym trudności.

W Danone wiemy, że nasze codzienne wybory żywieniowe mają ogromny wpływ na kondycję ciała i ducha. Właśnie dlatego tak ważne jest regularne dostarczanie ważnych składników odżywczych, jak wspomniane wcześniej białko czy wapń, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.  Sprawdź, czym dokładnie jest jogurt, jak powstaje i jakie korzyści niesie ze sobą włączenie go do codziennej diety.

100 lat temu w aptekach

Zdaniem niektórych badaczy jogurty znane są ludzkości od dawna – ich historia może sięgać ponoć nawet neolitu[1]! Jednak to na początku XX wieku te fermentowane produkty mleczne narodziły się na nowo i zaczęły zyskiwać coraz większą popularność we współczesnym świecie.

 Zobaczmy więc, jak wyglądała historia jogurtu.

Vintage neon_ Biblioteka zdjęć Danone

Witryna sklepu_© Biblioteka zdjęć Danone

Pierwsza fabryka Danone w Paryżu_© Biblioteka zdjęć Danone

Historia trwa

Prężny rozwój nauki w początkach XX wieku umożliwił dokładniejsze poznanie żywych kultur bakterii, a także udzielenie odpowiedzi na pytania o to, jakich dokładnie składników jogurty dostarczają organizmowi oraz jak wpływają one na stan naszego zdrowia i ogólne samopoczucie.

Myli się jednak ten, kto zakłada, że od powstania jogurtu w 1919 roku prace nad jego udoskonaleniem dobiegły końca. Przedsiębiorstwo założone przed ponad stu laty przez Isaaca Carasso nieustannie poszukuje przełomowych rozwiązań w zakresie tworzenia jeszcze lepszej żywności, a nowatorskość po dziś dzień traktuje jako nieodłączny element swego DNA.

P315

[1] Fisberg M, Machado R. History of yogurt and current patterns of consumption. Nutr Rev. 2015;73:4–7.

 

Aktualności