100 lat temu w aptekach
Zdaniem niektórych badaczy jogurty znane są ludzkości od dawna – ich historia może sięgać ponoć nawet neolitu[1]! Jednak to na początku XX wieku te fermentowane produkty mleczne narodziły się na nowo i zaczęły zyskiwać coraz większą popularność we współczesnym świecie.
Zobaczmy więc, jak wyglądała historia jogurtu.
Historia trwa
Prężny rozwój nauki w początkach XX wieku umożliwił dokładniejsze poznanie żywych kultur bakterii, a także udzielenie odpowiedzi na pytania o to, jakich dokładnie składników jogurty dostarczają organizmowi oraz jak wpływają one na stan naszego zdrowia i ogólne samopoczucie.
Myli się jednak ten, kto zakłada, że od powstania jogurtu w 1919 roku prace nad jego udoskonaleniem dobiegły końca. Przedsiębiorstwo założone przed ponad stu laty przez Isaaca Carasso nieustannie poszukuje przełomowych rozwiązań w zakresie tworzenia jeszcze lepszej żywności, a nowatorskość po dziś dzień traktuje jako nieodłączny element swego DNA.
[1] Fisberg M, Machado R. History of yogurt and current patterns of consumption. Nutr Rev. 2015;73:4–7.