Logo Danone i systemu Nutri-Score

Cykl "Środy z Nutri-Score": Jak powstał Nutri-Score?

W ramach Kampanii "Nutri-Score dla świadomych wyborów żywieniowych", której Danone jest jednym z inicjatorów, powstała seria ciekawych grafik o tym niezależnym systemie znakowania żywności. Prezentujemy dziesiątą odsłonę cyklu #ŚrodyZNutriScore.

System znakowania żywności Nutri-Score to efekt wieloletniej pracy badaczy z różnych krajów. Wszystko zaczęło się w 2005 r., kiedy to prof. M. Rayner, wraz z zespołem badawczym, opracował naukową metodę oceny wartości odżywczej produktu. To właśnie to równanie stało się podstawą wyniku Nutri-Score.

Na przestrzeni lat system był stale udoskonalany i zyskiwał na wiarygodności. W 2017 r. etykieta żywieniowa Nutri-Score została umieszczona na produktach spożywczych we Francji. Był to wielki sukces, który przyczynił się do popularyzacji czytelnego znakowania żywności. Od 2020 r. oznaczenie to funkcjonuje w 10 krajach europejskich i pomaga konsumentom w wyborze wartościowych produktów spożywczych.

Nutri-Score powstał aby wspierać prawidłowe wybory w czasie zakupów spożywczych. W ramach Kampanii "Nutri-Score dla świadomych wyborów żywieniowych" przedstawiamy serię ciekawych grafik – poniżej dziesiątą z nich.

Aktualności