Magia fermentu

Na czym opiera się fascynujący proces fermentacji mlekowej, dzięki któremu możemy cieszyć się zarówno smakiem, jak i wartością odżywczą  jogurtów? Otóż kluczową rolę odgrywają tutaj pewne pożyteczne bakterie.

Dowiedz się więcej!

Intuicja podpowiadała

Już ludzie żyjący w czasach prehistorycznych wiedzieli o tym, że gdy do mleka świeżego doda się niewielką ilość mleka zsiadłego, rozpocznie się pewien tajemniczy – z ówczesnej perspektywy wręcz magiczny – proces, a jego efektem będzie coś, co nie tylko zachwyca kubki smakowe i umożliwia zakonserwowanie nabiału, lecz także może wspierać samopoczucie i zdrowie[2].

Nowa jakość

Naukowe odkrycia zainspirowały w 1919 roku Isaaca Carasso do opracowania i wprowadzenia na rynek pierwszego jogurtu Danone, początkowo sprzedawanego wyłącznie w hiszpańskich aptekach. Dodajmy: jogurtu przełomowego, ponieważ Carasso jako pierwszy postanowił wzbogacić ten produkt mleczarski o żywe kultury bakterii mlekowych.

P2147

W bakteriach siła

Żywe kultury bakterii dodane do mleka rozpoczynają proces jego fermentacji. Zwyczajowo jogurt to mleko i dwa szczepy bakterii: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, natomiast dzięki nieustannemu rozwojowi nauki i technologii, dostępne też są inne warianty jogurtów, do których dodane zostają inne – probiotyczne - szczepy żywych kultur, np. z gatunku Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei czy Bifidobacterium. W procesie fermentacji - zależnie od zastosowanych szczepów oraz technologii - jogurty naturalne nabierają charakterystycznego dla siebie smaku i konsystencji.

Współcześni nam lekarze i dietetycy są jednogłośni - probiotyki, inaczej zwane probiotycznymi kulturami bakterii, to żywe mikroorganizmy, które – kiedy są przyjmowane w odpowiednich ilościach wraz z dietą – mogą mieć dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Żywe kultury jogurtowe poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy.  Prowadzą bowiem do jej rozbicia, dzięki czemu łatwiej jest ją strawić osobom mającym z tym trudność.

To dzięki temu po jogurty mogą sięgać niemal wszyscy[4].

Nauka potwierdza

Badania pokazują, że w diecie osób, które spożywają jogurty codziennie pojawia się aż dziesięć tysięcy razy więcej pożytecznych bakterii, niż w przypadku tych, którzy nie sięgają po tego rodzaju nabiał10.

Co istotne, fermentowane produkty mleczne to nie tylko świetny patent na dostarczanie sobie pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. Ich spożycie pozwala także zwiększyć produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA)[11], mających korzystny wpływ na nasz metabolizm energetyczny[12].

P315

[2] Aryana KJ, Olson DW. A 100-year review: yogurt and other cultured dairy products. J Dairy Sci. 2017;100:9987–10013

[3] Fisberg M, Machado R. History of yogurt and current patterns of consumption. Nutr Rev. 2015;73:4–7.

[4] Nie dotyczy osób uczulonych na białko mleka

[5] Science around the immune system from A to Z, Danone Nutricia Research 2023

[6] Appleton J. The Gut-Brain Axis: Influence of Microbiota on Mood and Mental Health. Integr Med (Encinitas). 2018;17(4):28-32

[7] Gibas-Drona M. i Krauss H.:,"Fizjologia układu pokarmowego" w Krauss H. (red.) Fizjologia żywienia PZWL, 2019

[8] Shao T, Hsu R, Rafizadeh DL, et al. The gut ecosystem and immune tolerance. J Autoimmun. 2023;141:103114 oraz Ghosh S, Whitley CS, Haribabu B, Jala VR. Regulation of Intestinal Barrier Function by Microbial Metabolites. Cell Mol Gastroenterol Hepatol. 2021;11(5):1463-1482. doi:10.1016/j.jcmgh.2021.02.007

[9] Bidell MR, Hobbs ALV, Lodise TP. Gut microbiome health and dysbiosis: A clinical primer. Pharmacotherapy. 2022;42(11):849-857. doi:10.1002/phar.2731

[10] Marco ML, Heeney D, Binda S, et al. Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. Curr Opin Biotechnol. 2017;44:94–102

[11] Marco ML, Heeney D, Binda S, et al. Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. Curr Opin Biotechnol. 2017;44:94–102

[12] den Besten G, van Eunen K, Groen AK, et al. The role of short-chain fatty acids in the interplay between diet, gut microbiota, and host energy metabolism. J Lipid Res. 2013;54:2325–40

[13] Konturek PC, Brzozowski T, Konturek SJ. Stress and the gut: pathophysiology, clinical consequences, diagnostic approach and treatment options. J Physiol Pharmacol. 2011;62(6):591-599.

[14] Mayer, E. A. (2011). Gut feelings: the emerging biology of gut–brain communication. Nature Reviews Neuroscience, 12(8), 453-466.

Aktualności