Jedzenie jest często dobre dłużej niż wskazuje data na opakowaniu. Wyjaśniamy dlaczego.
Każdego roku w Europie, tylko z powodu niezrozumienia dat ważności, wyrzucane jest blisko 9 milionów ton żywności[1]. By to zmienić, wystarczy wykorzystać własne zmysły - wzrok, zapach czy smak. Tylko… dlaczego jedynie 20% Polaków decyduje się na spróbowanie produktu, którego termin przydatności do spożycia minął? Z okazji Międzynarodowego Dnia Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności Danone i Too Good To Go rzucają nowe światło na nawyki Polaków i przypominają, że jedzenie jest “Często Dobre Dłużej”.
W Polsce aż 64% dorosłych nie rozróżnia oznaczeń “należy spożyć do” oraz “najlepiej spożyć przed”[2]. Różnica jest znacząca, ponieważ w drugim przypadku produkty są… “Często Dobre Dłużej”. Jednocześnie, 1 na 4 Polaków ma trudności z oszacowaniem czy produkt po terminie wskazanym na opakowaniu, nadal jest bezpieczny do spożycia. Badania firmy wpływu społecznego Too Good To Go pokazują, że 56% zawsze ogląda produkt po upływie terminu przydatności do spożycia. Niewiele mniej, bo 41% weryfikuje go za pomocą zmysłu węchu, ale już tylko 20% decyduje się go spróbować[3].
Często zbyt dobre, by wyrzucić
Potwierdzają to testy laboratoryjne przeprowadzone przez ekspertów ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w ramach projektu PROM na grupie 10 produktów z datą minimalnej trwałości "najlepiej spożyć przed". Eksperci zbadali mleko UHT, śmietankę UHT, dżem, koncentrat pomidorowy, fasolkę w sosie pomidorowym, majonez, makaron, kaszę jaglaną, pasztet i tuńczyka w puszce. Wyniki były zaskakujące, bo wszystkie produkty były bezpieczne do spożycia nawet 6 miesięcy po upływie wyznaczonego terminu.
Produkty trwałe, prawidłowo przechowywane, mogą być spożywane po dacie umieszczonej na opakowaniu nawet po upływie trzech miesięcy. Po tym czasie badanie nie wykazało żadnych zmian chemicznych, mikrobiologicznych, sensorycznych czyli w smaku i zapachu. Po pół roku zmiany dotyczyły głównie wyglądu. Pojawiło się rozwarstwienie, lekka zmiana koloru. Co ważne - wszystkie zbadane produkty można było bezpiecznie spożywać pół roku po dacie wskazanej na opakowaniu - mówi prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Dlaczego produkty są ,,Często Dobre Dłuzej”?
Choć 85% Polaków uważa, że marnowanie żywności jest ogromnym problemem, mamy jeszcze sporo do poprawy w tym zakresie. Badania pokazują, że aż ośmiu na dziesięciu Polaków (81%) zdarza się pozbywać jedzenia z oznaczeniem “najlepiej spożyć przed” po wskazanej dacie. Tymczasem wiele takich produktów jest często dobre dłużej.
Nasze produkty mleczne są często dobre dłużej niż wskazywałaby na to data przydatności. Dlaczego? Bo o ich bezpieczeństwo i wysoką jakość dbamy na wszystkich etapach wytwarzania. Korzystamy wyłącznie z surowców najwyższej jakości, pozyskanych zaufanych dostawców. W naszym zakładzie produkcyjnym wdrożyliśmy najwyższe standardy, gwarantujace jakość i bezpieczenstwo produktów. Przed opuszczeniem fabryki produkty przechodzą kilkadziesiąt wymagających testów i dopiero po potwierdzniu wyników trafiają na rynek. Jakość a szczegolnie zachowanie wymaganego ciągu chlodniczego monitorujemy również w procesach transportu,magazynowania a także na pólce sklepowej. – mówi Barbara Bartecka, Dyrektor ds. Jakości i Bezpieczeństwa Żywności, grupa spółek DANONE
Jak prawidłowo sprawdzać produkty?
Jak rozpoznać, czy produkt po terminie oznaczony “najlepiej spożyć przed” nadaje się do spożycia? Too Good To Go zachęca: popatrz, powąchaj, posmakuj. Zapis „najlepiej spożyć przed” wskazuje, że produkt nie zmieni swoich właściwości i zachowa najwyższą jakość. Odpowiednio przechowywany, często może być bezpiecznie spożywany po określonej dacie. “Nie zawsze potrafimy rozpoznać, kiedy produkt jest przydatny do spożycia. W konsekwencji podejmujemy pochopne decyzje o jego wyrzuceniu. Rozwiązanie jest proste - korzystajmy ze zmysłów. Popatrzmy uważnie czy nie odnotujemy zmiany koloru lub nie widzimy pleśni, sprawdźmy czy zapach nie jest silny, nieświeży, nietypowy lub nienaturalny. Jeśli smak jokaże się kwaśny, spróbowanie produktu nam nie zaszkodzi” - mówi Anna Kurnatowska, Country Director Too Good To Go.
[1] European Commission, Market study on date marking and other information provided on food labels and food waste prevention; 2018.
[2] Badanie PROM; 2019.
[3] Badanie Epinion dla Too Good To Go przeprowadzone we Francji, Austrii, Holandii, Belgii, Hiszpanii, Włoszech, Polsce, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Portugalii, Szwecji i Szwajcarii; 2022.