Logo Danone i systemu Nutri-Score

Nutri-Score: widzisz literę i wiesz, co kupujesz.

Obecnie mamy do wyboru bogaty asortyment produktów spożywczych. Jednocześnie, mamy coraz mniej czasu, aby uważnie czytać wszystkie informacje na opakowaniach. Ponadto, zwykle brakuje nam specjalistycznej wiedzy z zakresu żywienia, by poprawnie zinterpretować i zrozumieć te informacje. A gdyby istniał niezależny system, który oceni produkt i pokaże to za pomocą prostego symbolu? Teraz jest to możliwe. Tak działa Nutri-Score. System uzyskał poparcie WHO Europe oraz organizacji konsumenckiej BEUC. W Polsce także uzyskał pozytywne opinie instytucji rozpatrujących go pod kątem żywieniowym i konsumenckim. Oznaczenia Nutri-Score są już stosowane na produktach Danone.

Świadome decyzje zakupowe to te, które biorą pod uwagę nie tylko walory smakowe produktu, ale również jego wartość odżywczą. Niestety nie każdy z nas ma specjalistyczną wiedzę potrzebną do zrozumienia informacji podanych na opakowaniu. Zwykle nie chcemy też spędzać w sklepie dużo czasu - szczególnie teraz, gdy obowiązują obostrzenia związane z COVID-19. Z pomocą przychodzi Nutri-Score. Ten opracowany przez naukowców system oznaczania produktów  spożywczych, za pomocą 5 liter i odpowiadających im kolorów, w prosty sposób pokazuje całościową ocenę wartości odżywczej. Wskazuje tym samym, czy dany produkt powinien być spożywany częściej lub w większych ilościach, czy rzadziej lub w mniejszych ilościach.

Czy dodatkowe oznaczenie na produktach jest potrzebne?

 Według raportu grupy spółek DANONE pt. „Planeta. Zdrowie. Przyszłość”, coraz więcej Polaków deklaruje, że odżywia się zdrowiej, niż kiedyś. Najwyższy odsetek takich deklaracji w 2019 roku odnotowano wśród rodzin z dziećmi - wyniósł on 49%[1]. W Polsce rośnie świadomość, że nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna są kluczowe, by jak najdłużej żyć w zdrowiu. Dzięki zbilansowanej diecie można zminimalizować ryzyko m.in. otyłości, cukrzycy czy nowotworów[2]. Dlatego świadome wybory produktów spożywczych mają tak duże znaczenie.

Chcąc pomóc w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych wśród Polaków i ułatwić zrozumienie informacji zawartych na  etykietach, spółka Danone stopniowo wprowadza system Nutri-Score na opakowania swoich produktów. System ten jest z powodzeniem stosowany w wielu krajach Unii Europejskiej. Co ważne, zdaniem prawie 60%  konsumentów badanych w Polsce, Nutri-Score jest potrzebny na opakowaniach produktów spożywczych[3].

 

Prosta ocena wartości odżywczej produktów dzięki Nutri-Score

System Nutri-Score składa się z 5 liter i odpowiadających im kolorów -  jest prosty w interpretacji, chociaż stanowi kompleksową ocenę produktu. Wystarczy spojrzeć na oznakowanie, by w łatwy i szybki sposób podjąć świadomą decyzję jaką ilość danego produktu możemy włączyć do diety.  Nutri-Score, w przeciwieństwie do innych systemów oznaczenia na produktach, nie jest oceną poszczególnych składników. Stanowi gotową, całościową interpretację ogólnej wartości odżywczej produktu. W ocenie Nutri-Score uwzględnione są zarówno składniki, które należy w diecie ograniczać (zawartość cukrów, tłuszczów nasyconych i sodu pochodzącego z soli oraz wartość energetyczna), jak i składniki korzystne, których spożycie należy promować (zawartość błonnika, białka, owoców, warzyw i orzechów).  

Nutri-Score w praktyce

Nutri-Score opisuje rolę produktów w diecie, co przekłada się na to, jak często oraz w jakich ilościach powinny być spożywane. Produkty oznaczone literami A i B  należy spożywać częściej lub w większych ilościach, a te z literami D i E rzadziej, lub mniejszych ilościach, bo zawierają więcej tłuszczów nasyconych, cukrów, czy soli i mają wyższą wartość energetyczną. 

Każdy produkt, niezależnie od oceny w systemie Nutri-Score, może mieć swoje miejsce w diecie. System nie wyklucza żadnych produktów, a jedynie różnicuje rekomendacje dotyczące ilości czy częstotliwości ich spożycia.

System Nutri-Score w Polsce

W Polsce oznaczenie Nutri-Score znajduje się już na wybranych opakowaniach produktów Danone m.in. Activii i Danio.

Szacuje się, że 12 mln Polaków cierpi na choroby dietozależne, a nieprawidłowe żywienie jest przyczyną około 80 chorób. Jesteśmy przekonani, że czytelne oznaczenia produktów ułatwią konsumentom podejmowanie właściwych, a przy tym prostych, wyborów żywieniowych. To pierwszy krok do utrzymania zdrowia na długie lata. Dlatego właśnie zdecydowaliśmy się na stopniowe wprowadzanie na naszych opakowaniach systemu Nutri-Score, jako jeden z pierwszych producentów w Polsce. Nasze produkty mają oznaczenie od A do D - to pokazuje, że w portfolio mamy propozycje, które powinny stanowić podstawę diety, jak również produkty z kategorii tzw. „przyjemnościowej” – mówi Marek Sumiła, Dyrektor Rynku Polska i Kraje Bałtyckie w Danone sp. z o.o. – ale ponad 80% naszej oferty to produkty klasyfikowane jako A i B – dodaje.

Danone od lat konsekwentnie zachęca Polaków, by dokonywali właściwych wyborów, zgodnie z misją „nieść zdrowie poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe”. Wprowadzenie Nutri-Score jest kolejnym działaniem w tym zakresie. Firma przez wiele lat prowadziła znane i doceniane programy edukacyjne oraz nieustannie realizuje zobowiązanie do ciągłego doskonalenia wartości żywieniowej swoich produktów.

Obiektywny i uznany system znakowania żywności

Nutri-Score został opracowany w 2005 roku przez zespół badawczy z brytyjskiego Oxford University
i zatwierdzony w 2007 r. przez Brytyjską Agencję ds. Standardów Żywności (Food Standards Agency, FSA). Obecnie oznaczenia Nutri-Score funkcjonują już na produktach spożywczych m.in. we Francji, Belgii, Hiszpanii, Niemczech, Holandii, Luksemburgu i Szwajcarii. System jest pozytywnie oceniany i rekomendowany m.in. przez Europejską Organizację Zdrowia WHO Europe, Europejską Organizację Konsumencką Foodwatch czy Europejską Organizację Konsumencką BEUC. W Polsce także uzyskał pozytywne opinie instytucji rozpatrujących go pod kątem żywieniowym i konsumenckim. Informacje na temat systemu Nutri-Score, sposobu obliczeń oraz opinie na jego temat, można znaleźć na stronie www.nutriscore.pl.

Badania opinii konsumentów przeprowadzone na polskim rynku pokazują, że Nutri-Score jest pomocny przy dokonywaniu zakupów – wskazało tak aż 91% badanych konsumentów .

„Żeby system dobrowolnego znakowania żywności dobrze spełniał swoją rolę, zamieszczone informacje powinny być łatwe w interpretacji, czytelne i zrozumiałe. Co więcej powinny umożliwiać konsumentom porównanie różnych produktów dostępnych na rynku w ramach tej samej grupy żywności  lub różnych kategorii żywności. System znakowania żywności musi być przyjazny konsumentowi, tzn. widoczny, czytelny i prosty w odbiorze, ale z drugiej strony musi opierać się na naukowych podstawach. Tymi cechami charakteryzuje się system Nutri-Score. System znakowania żywności Nutri-Score wpisuje się w ideę edukacji żywieniowej w zakresie zdrowia i profilaktyki chorób dietozależnych. Oznaczenie znacząco ułatwia wybór produktu w zgodzie z zasadami zdrowej i zbilansowanej diety. Nie wymaga od konsumentów specjalistycznej wiedzy – prosty system kolorów i liter ułatwia świadomy wybór. Mam nadzieję, że jego wprowadzenie pozytywnie wpłynie na wybory żywieniowe Polaków” - powiedziała Dr inż. Danuta Gajewska, Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

[1] Raport „Planeta.Zdrowie.Przyszłość” - Badania TGI Instytutu Kantar dotyczące m.in. nawyków żywieniowych Polaków; wyniki obejmują lata 2010 –listopad 2019

[2] Raport „Planeta.Zdrowie.Przyszłość” - Gazetalekarska.pl, „12 mln Polaków cierpi na choroby dietozależne”, (link: https://gazetalekarska.pl/?p=37355)

[3] Badanie online (CAWI) z panelu Kantar, dla Danone, Nutri-Score, Warszawa; 23.07.2020. Wynik na grupie 120 użytkowników produktów mlecznych w wieku 18-65, którym wyjaśniono sposób czytania Nutri-Score.

[4] Badanie online (CAWI) z panelu Kantar, dla Danone, Nutri-Score, Warszawa; 23.07.2020. Wynik na grupie 135 użytkowników produktów mlecznych w wieku 18-65, którym wyjaśniono sposób czytania Nutri-Score

Aktualności