System znakowania żywności
HEALTH STAR RATING
Misja Danone, polegająca na „niesieniu zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe”, jest w pełni zgodna ze strategią zrównoważonego rozwoju firmy – „Drogą Pozytywnego Wpływu”. Strategia ta kładzie szczególny nacisk na promowanie zdrowszych wyborów żywieniowych oraz dostarczanie konsumentom smaczniejszych i bardziej wartościowych produktów spożywczych i napojów.
Health Star Rating (HSR) to zewnętrzny system znakowania żywności, którego celem jest ocena jakości żywieniowej produktów spożywczych. System ten wspiera konsumentów w podejmowaniu świadomych decyzji żywieniowych, zgodnych z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Ocena HSR opiera się na analizie składu produktu, w tym zawartości składników odżywczych. Im wyższa liczba przyznanych gwiazdek, tym korzystniejszy dla zdrowia jest dany produkt. Przyjmuje się, że produkty ocenione na co najmniej 3,5 gwiazdki są odpowiednie do codziennego spożycia.
Danone, jako firma o globalnym zasięgu, już w 2019 roku dobrowolnie zdecydowała się na udostępnianie dodatkowych informacji o jakości żywieniowej swoich produktów, wykorzystując uznany na arenie międzynarodowej system Health Star Rating. System ten stosowany jest przez Danone, w tym grupę spółek DANONE w Polsce, jako odniesienie w zobowiązaniach i politykach wewnętrznych:
- W ramach globalnej strategii zrównoważonego rozwoju Danone – „Drogi Pozytywnego Wpływu” (Danone Impact Journey) – wyznaczone zostały cele dotyczące jakości żywieniowej naszego portfolio. Do końca 2025 roku co najmniej 85% produktów marek Danone ma osiągnąć ocenę na poziomie minimum 3,5 gwiazdki w systemie HSR.
- System Health Star Rating jest jednym z kryteriów, na bazie której Danone formułuje działania w ramach Polityki dotyczącej marketingu do dzieci.
- Danone stosuje oświadczenia żywieniowe i zdrowotne wyłącznie w odniesieniu do produktów, które uzyskały ocenę co najmniej 2,5 gwiazdki w systemie HSR.
System Health Star Rating został wskazany przez globalną organizację non-profit Access to Nutrition Initiative (ATNI) jako jeden z kluczowych wskaźników wykorzystywanych do raportowania jakości żywieniowej produktów spożywczych. Ocena w systemie HSR uwzględnia zawartość takich składników odżywczych, jak: wartość energetyczna, zawartość tłuszczów nasyconych, sodu, cukrów ogółem, jak również obecność owoców, warzyw, błonnika pokarmowego i białka.
Zgodnie z naszymi zobowiązaniami, określonymi w strategii „Droga Pozytywnego Wpływu”, dążymy do wspierania konsumentów w dokonywaniu zdrowszych wyborów żywieniowych. W związku z tym podjęliśmy decyzję o udostępnieniu informacji dotyczących oceny Health Star Rating dla wszystkich naszych produktów mlecznych, roślinnych oraz napojów na stronie internetowej danone.pl.
Oceny HSR produktów z portfolio DANONE znajdziesz tutaj.
Informacje na temat systemu znakowania żywności Nutri-Score dostępne są tutaj.



