Margines na www 2 v2

Premiera przewodnika „Rolnictwo regeneratywne” na spotkaniu Społecznego Paktu dla Rolnictwa

Z najnowszej publikacji Fundacji Grunt od Nowa, przygotowanej w partnerstwie z firmą Danone, wynika, że sposób, w jaki uprawiamy ziemię, wpływa nie tylko na plony, lecz także na zdrowie publiczne, gospodarkę i środowisko. Korzyści wynikające ze stosowania praktyk rolnictwa regeneratywnego dla każdego z tych trzech obszarów są bardzo konkretne. Autorzy wskazują, że produkty z gospodarstw regeneratywnych mogą być bardziej odżywcze, same uprawy tańsze i bardziej stabilne, a ich wpływ na środowisko dużo niższy. Dokument dowodzi, że odnowa gleby to inwestycja w zdrowie ludzi, środowisko i opłacalność polskiego rolnictwa.

Spotkanie Społecznego Paktu dla Rolnictwa odbyło się w Ministerstwie Klimatu i Środowiska w Warszawie, gdzie rozmawiano o stanie polskich upraw. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele administracji publicznej, organizacji pozarządowych, nauki i biznesu.

– Z perspektywy Ministerstwa niezwykle istotne jest, że dochodzi do takiej współpracy i wymiany wiedzy między różnymi środowiskami. To właśnie dzięki takim inicjatywom możemy wspólnie wypracowywać rozwiązania dla przyszłości polskiego rolnictwa – podkreśliła podczas spotkania Paula Hanasz, doradczyni Ministry Klimatu i Środowiska.

Kondycja polskiej gleby jest alarmująca. Aż 58% ziemi w Polsce ma odczyn kwaśny lub bardzo kwaśny, a 77% terenów Wielkopolski jest narażonych na erozję wietrzną (wywiewanie gleby bogatej w próchnicę i wilgoć). W wielu regionach postępuje także degradacja biologiczna gleby – spada zawartość materii organicznej i mikroorganizmów odpowiedzialnych za jej żyzność. Do tego dochodzi problem niedoboru wody – w ostatnich latach Polska znalazła się w grupie krajów UE o najniższych zasobach wodnych na mieszkańca.

Te czynniki nie tylko ograniczają plony, ale mają bezpośredni wpływ na wartość odżywczą żywności. Ziemia uboga w mikroorganizmy i minerały produkuje żywność o niższej zawartości witamin, mikroelementów i antyoksydantów. W efekcie w diecie Polaków pojawia się zjawisko tzw. „ukrytego głodu” – pozornego sytości przy jednoczesnym niedoborze składników kluczowych dla zdrowia – zaznacza Anna Danylczenko, Fundatorka Fundacji „Grunt od Nowa”. Szacuje się, że ponad 2 miliardy ludzi na świecie cierpi na niedobory mikroelementów, mimo wystarczającej ilości kalorii w diecie. W Europie choroby przewlekłe, takie jak choroby krążenia, związane z nieprawidłowym odżywianiem odpowiadają już za 32% wszystkich zgonów[1].

Rozwiązanie – regeneracja

Przewodnik przygotowany przez firmę Danone i fundację Grunt od Nowa przedstawia kluczowe informacje na temat rolnictwa regeneratywnego, w tym jego definicję. W publikacji zestawione są również trzy modele rolnictwa funkcjonujące obecnie w Polsce i Europie – rolnictwo konwencjonalne, ekologiczne oraz właśnie regeneratywne. Przedstawione są również korzyści płynące z ostatniego modelu, m.in. wyższa jakość płodów rolnych, korzyści ekonomiczne czy środowiskowe.  

Marchewka marchewce nierówna – różnice w składnikach odżywczych, czyli korzyści zdrowotne

Przewodnik przedstawia wymowny przykład: dwie marchewki wyglądające identycznie mogą różnić się znacząco pod względem wartości odżywczych. Warzywa uprawiane w glebie żyznej, bogatej w mikroorganizmy i próchnicę, mogą zawierać nawet do 20% więcej mikroelementów i antyoksydantów niż te z pól wyjałowionych intensywną orką i chemizacją. To dowód, że zdrowie człowieka zaczyna się w glebie, bo im bogatszy ekosystem pod powierzchnią ziemi, tym bardziej odżywcze są nasze posiłki. Coraz więcej konsumentów jest gotowych zapłacić więcej za lepszej jakości żywność, która powstaje w sposób przyjazny środowisku i ma wyższą wartość odżywczą.

Zdrowa gleba to zdrowa gospodarka – korzyści ekonomiczne i środowiskowe

Jak podkreśla Marek Sumiła, dyrektor zarządzający Danone Rolnictwo regeneratywne to nie tylko powrót do  praktyk kiedyś stosowanych, ale też krok ku przyszłości, w której ziemia nie jest już tylko narzędziem produkcji, lecz żywym organizmem współtworzącym nasze zdrowie. Ten model łączy zysk ekonomiczny z odpowiedzialnością środowiskową. To inwestycja w zdrowie gleby, rolników i konsumentów – w przyszłość, która się opłaca.

Jednym z najmocniejszych wniosków płynących z publikacji jest to, że regeneracja gleby przynosi realne korzyści ekonomiczne i środowiskowe. Analizy pokazują, że gospodarstwa stosujące praktyki regeneratywne odnotowują m.in.:

  • redukcję kosztów operacyjnych, dzięki mniejszemu zużyciu nawozów (nawet o 25%), paliwa (nawet o 40%) i środków ochrony roślin (nawet o 30%),
  • stabilniejsze plony – straty podczas ekstremalnych zjawisk pogodowych są niższe nawet o 20–30%,
  • lepszą retencję wody – gleby z roślinami okrywowymi mogą zatrzymać nawet o 50% więcej wody niż gleby konwencjonalne.

Rolnictwo regeneratywne w praktyce – historia z Gęsina

Jak pokazują wyniki badania, korzyści ekonomiczne rolnictwa regeneratywnego nie są teorią, lecz codziennością wielu polskich gospodarstw. Jednym z nich jest gospodarstwo Beaty i Ryszarda Krychowiaków z Gęsina w województwie kujawko-pomorskim, współpracujące z Danone. To rodzinne gospodarstwo mleczne obejmuje 150 hektarów i blisko 300 sztuk bydła, w tym 160 krów mlecznych.

Przełomowym rokiem był rok 2019. W tym roku wystąpiła długotrwała susza w okresie wegetacji i w momencie zbioru naszych plonów zorientowałem się, że jest bardzo słabo, zarówno chodzi mi tu o ilość, jak i jakość plonu – wspomina Ryszard Krychowiak i zaznacza, że po kilku latach wdrażania praktyk regeneratywnych efekty były wyraźne: – To, co obserwujemy, to prawdziwe przywracanie życia w glebie. Po wielu latach intensywnych upraw i stosowania konwencjonalnych metod, gleba była coraz bardziej wyjałowiona. Teraz widzimy, jak stopniowo odzyskuje swoją strukturę, pulchność, a także bogactwo organizmów.

Dla rolników, ważnym argumentem za wprowadzeniem rolnictwa regeneratywnego jest również ekonomia.

 – W dzisiejszym rolnictwie największą szansą na poprawę sytuacji finansowej jest redukcja kosztów. Praktyki regeneratywne to oszczędność paliwa, nawozów, czasu pracy to wszystko sprawia, że gospodarowanie staje się bardziej opłacalne. Ale jest też drugi aspekt zmiana mentalności. Trzeba być gotowym na inne podejście do uprawy i zaakceptować, że nie wszystko będzie wyglądało jak dawniej. To duży krok, ale zdecydowanie wart podjęcia – mówi Ryszard Krychowiak.

Podobne przykłady pojawiają się również w gospodarstwach mlecznych współpracujących z Danone w ramach programu DAN-Agri, który finansuje m.in. audyty środowiskowe, analizę gleb, wsparcie w zarządzaniu stadem i inwestycje w biogazownie.

Społeczny Pakt dla Rolnictwa

Przewodnik „Rolnictwo regeneratywne” miało premierę podczas spotkania Społecznego Paktu dla Rolnictwa i Produkcji Żywnosci , którego celem jest integracja środowisk zaangażowanych w zrównoważony rozwój produkcji żywności w Polsce. Pakt, prowadzony przez Polski Klub Ekologiczny Okręg Mazowiecki oraz Danone, stanowi platformę dialogu między rolnikami, ekspertami, firmami i decydentami, a jego zadaniem jest wypracowanie wspólnych rekomendacji dla decydentów. Do tej pory w pracach Paktu wzięło udział ponad 50 podmiotów. Grupy robocze utworzone w ramach Paktu opracowują m.in. rekomendacje dla rozwoju rolnictwa w Polsce. Wśród nich znalazły się m.in. propozycje stworzenia krajowego programu rozwoju rolnictwa regeneratywnego, systemu certyfikacji oraz instrumentów finansowych wspierających transformację gospodarstw.

 

[1] "Rolnictwo regeneratywne", Fundacja Grunt od Nowa

Aktualności